Referensobjekt flerbostadshus

I nedan referensobjekt finns flera olika typer av flerbostadshus. Det är varierande målgrupper, användning, typer av hus, ägande och klimat. Bakgrunden till valet av decentraliserad ventilation varierar men några återkommande anledningar bland våra referensobjekt flerbostadshus är:

Nyproduktion:

  • är möjligheten till ökad prefabricering
  • separata system (intakta brandceller)
  • ökad BOA.

Renovering:

  • enkel installation
  • minimalt återställande
  • kan göras etappvis

Lillhagsparken, Göteborg

92 lgh med decentraliserad ventilation

Husconcept AB bygger med start sommaren 2021 92 st bostadsrätter. Totalt är det 12 st hus med lägenheter 2-4 ROK . I Energy Building decentraliserade ventilationslösning är iV Smart +, sMove och Smygin APW070 de centrala komponenterna för grundventilationen. Kompletterat med Silvento för wc/dusch samt kök. Unikt i projektet är att Silvento KL monteras i plattbärlag mellan plan 1 och 2.

Hästen, Ockelbo

Projektet byggs av Kusbo Bygg & Entreprenad AB. Totalt är det 17 kooperativa hyresrätter samt 1 st gemensamhetslokal. där Silvento KL monteras i plattbärlag och Silvento ec i wc/dusch moduler. I Energy Building decentraliserade ventilationslösning är iV Smart +, sMove och Smygin APW070 de centrala komponenterna för grundventilationen. I projektet monteras Silvento ec i wc/dusch moduler samt Silvento KL i plattbärlag.

BRF Stenberg, Hudiksvall

Precis i utkanten av Hudiksvall skapas under 2021 Bostadsrättsföreningen Stenberg 1. Föreningen kommer att bestå av 8 lägenheter mellan 116 och 243 m2. Klas Boman som utveklar projektet gör det genom att bygga om och till sitt och fruns gård. Huvudbyggnaden lämnas intakt, gammal ladugården som använts till kontor byggs om till 2 st lägenheter som utnyttjar befintlig central ftx-ventilation. Den tillhörande studion byggs om till 2 st lägenheter samtidigt som 3 nya lägenheter skapas i Gammelhönan och Liderhusen. De 5 sistnämnda lägenhet får decentraliserad ventilation med iV Smart + och Silvento som bas.

Gammelhönan och Liderhusen som blir nyproducerade levereras från Tornedalshus.

Nyproduktion marklägenheter Eslöv

Nybyggnation med Siprox och decentraliserad ventilation
Färdigt 2020

Götalands fastigheter uppförde under 2020 sitt andra projekt med ventilation från Energy Building. De två husen med totalt 5 lgh har gjuten platta med golvvärme, putsad lättbetong, lättbetong pannor på taket, luftvattenvärmepump och decentraliserad ventilation från Energy Building. Totalt 30 st iV Smart + och 5st sMove i kombination med Smygin APW070 för grundventilationen samt 6 st Silvento ec för wc/dusch.

Ombyggnad av affärslokal till BRF lägenheter

Färdigt 2020

Bostadsrättsföreningen Oporto på Östermalm, Stockholm byggde under 2020 om bottenplanets lokaler till lägenheter som sedan såldes. Totalt blev det 6 mindre lägenheter med Silvento ec i dusch/wc och kök som komplement till kolfilterfläkt samt en grundventilation med iV Smart +
Väderkvarnen, Simrishamn

Konceptbild av Väderkvaranen färdigt början av 2021

Projekt med 15 st lägenheter 1,5 – 4 ROK uppförs som kooperativa hyresrätter av Husconcept åt Nybo bostadsutveckling. Huset är byggt med betongväggar och gjutna valv. För att passa in i miljön är det fasadtegel. Basventilationen är iV Smart + samt Silvento ec i wc/dusch och kök.

Joneberg, Simrishamn

Konceptbild Joneberg färdigt 2020

Husconcept uppförde under 2019-2020 11 st kooperativa hyresrätter i Simrishamn 1-4 ROK. Lägenheterna som blev färdiga sommaren 2020 har iV Smart + som bas för den decentraliserade ventilationen och Silvento frånlufts fläktar i WC/dusch samt i kök för att ta ut eventuell fukt efter kolfilterfläkt. Byggt med träväggar på gjutenplatta.

Se en liten kort film

Hotell i Tornedalen

16 st nyproducerade hotellrum vid Kukkolaforsen. Byggda av Tornedalshus
Färdigt december 2018

En bit norr om Haparanda vid Kukkolaforsen byggdes 2018, 16 st hotellrum av Tornedalshus åt Kukkolaforsen Turist & Konfernens. Bygglovet beviljades i april och i december var det färdigt. Hotellrummen ligger parvis med en gemensam hall, för att gästerna skall kunna hänga av sig tex skoteroveraller  i hallens torkskåp. Hotellrummen och hallen är egna brandceller. Med decentraliserad ventilation går oftast brandcellsgenomföringar att undvika så att brandcellerna är intakta och brandspjäll kan undvikas.

Fler bilder eller läs vårt blogginlägg om projektet

Longstay Stockholm

Iv Smart + samt Silvento KL
Färdigt våren 2020

3 plan i en kontorsfastighet byggdes under 2019-2020 om till hotellrum/long stay. Varje våningsplan har 10 hotellrum samt handikapptoalett, där varje hotelrum med wc/dusch är en egen brandcell. Montagerör borrades i betongväggarna ovanför det akustiktak som senare monterades. I rummen monteras iV Smart + och i WC/dusch Silvento ec.

Marklägenheter Sjöbo

FTX-ventilation från Energy Building i hyresrätter
Färdigt 2019

Götalandsfastigheter i egen regi 8 st marklägenheter i utkanten av Sjöbo. 2 st identiska hus uppförs med 4 lägenheter i varje. Husen är murade i lättbetong och som syns luftvärmepump för uppvärmning.   står för basventilation, och i badrummen monterades Silvento. Läs mer om att bygga hyreshus

Flerbostadshus Kristianstad

Flerbostadshus med decentraliserad ftx ventilation från Energy building
Färdigt 2016

Huset med 6 st lägenheter byggdes i central Kristianstad. På respektive plan finns 2 lägenheter med. Där bottenplanet har uteplats mot baksidan och plan 2 och 3 har balkonger. Flerbostadshuset är byggt på en stor villa tomt som idag utöver huset inrymmer parkering och förråd. Ventilation i våtrum EGO och  i övriga bostaden.

Renovering-Ombyggnad, 8 lägenheter, Sexdrega

Referensobjekt med Silvento badrumsventialtion och iV Smart + i bostaden
Renoverat 2019-2020

Ombyggnad av fastighet i Sexdrega så att det efter ombyggnad blev totalt 8 lägenheter. Samtliga med iV Smart + som grundventilation styrd av sMove. Lösningen med decentraliserad ventilation kompletterades med Silvento som badrumsfläkt i wc/dusch. Projektet hanterades av vår samarbetspartner Heralex.

Renovering, 17 lägenheter, Fristad

Renovering av ventilation i flerbostadshus. Utförd av kommunalt fastighetsbolag, referensobjekt flerbostadshus för Energy Builiding
Efter renoveringen 2015

Centrumhuset i Fristad är ett av FRIBOs äldsta hus och stod färdigt 1960. Totalt har huset 17 lägenheter i blandade storlekar. I början av 2014 inleddes planerna på att förnya det yttre skalet och samtidigt kunna lösa problemet med något för höga radonhalter i lägenheterna.

Det fanns problem med läckande tack, otillgängliga entréer, dålig belysning i trapphus och utanför byggnaden samt en ”avskräckande estetik”. Balkonger i söderläge till alla lägenheter blev ett sätt att få upp hyran och också hjälpa ekonomin i projektet. Att gå från självdrag till någon form av mekanisk ventilation med värmeåtervinning skulle kunna hjälpa till i hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Lösningen blev Energy Building!

Broschyr decentraliserad bostadsventilation

Ladd ner vår översiktliga beskrivning av Energy Buildings tekniska lösning och produkter. Klicka på bilden!