Nytt gårdshotell vid Ales stenar!
Kåseberga Gårdshotell och Spa blir ett ytterst välkommet tillskott på Österlen . Det lilla skånska fiskeläget Kåseberga har 150 invånare, men orten hade nästan 1 miljon besökare under 2016! Gårdshotellet byggs med modern teknik och decentraliserad ventilation i en anrik skånsk stil på kort promenadavstånd från Sveriges största skeppssättning, Ales Stenar.
Ritningsskiss av Kåseberga Gårdshotell och Spa, 2017
Gårdshotell i genuin Skånsk stil
Kåseberga Gårdshotell och Spa är en vinkelbyggnad som smälter in bland de övriga gammelskånska husen i byn vad gäller stil. Bottenplan är 10 hotellrum, vart och ett på cirka 25 kvadratmeter med varsitt modernt badrum. På ovanvåningen är det 4 rymliga sviter på 38-50 kvadratmeter.
Mitt på gårdsplanen är ett orangeri där man ska kunna äta frukost och genomföra konferenser. Bredvid finns spa-huset på 70 kvadratmeter.
Hotellverksamheten drivs tillsammans med Kåseberga Café & Bistro i hamnen. Besök gärna hotellets hemsida>>
Ventilation med intakta brandceller
Byggherren Jonas kom i kontakt med Energy Building för flera år sedan, när hans dåvarande entreprenadfirma fick i uppdrag att installera vår ventilation i ett bostadsprojekt i Malmö.
När han nu kontaktade oss inför byggstart var han väldigt klar över att han ville ha en decentraliserade ventilationslösning i hela hotelldelen. Den effektiva värmeåtervinningen garanteras av systemets ventilationsenheter som är tillverkade av LUNOS i Tyskland.
Fördelar med stor betydelse för Jonas val:
- decentraliserad ventilation håller brandcellerna intakta
- varje hotellrum får ett helt eget ventilationssystem som ger hotellgästerna valfrihet att enkelt styra sitt eget rumsklimat via en smidig styrpanel.
- maximal golvyta och takhöjd kan utnyttjas eftersom ventilationsenheterna monteras i rör genom ytterväggarna. Särskilt takhöjden då kanaliseringen hade sänkt taket.
Byggfirma K Roos har stått för uppförandet av gårdshotellet och det blev även deras uppgift att montera in den decentraliserade ventilationen, dvs de har installerat montagerör, fläkthus till frånluft samt yttergaller. Ljus- EL & Ljusteknik i Skåne AB gjorde inkoppling av Lunos e² i rummen och Silvento fläktarna i badrummen. I projektet användes 2 olika fläkthus till Silvento, under 2018 släpptes ett nytt fläkthus där utloppet kan ändras mellan bakåt och sidled. I Kåseberga projektet hade det varit en förenling (om än liten) med samma hus
Lite bilder från processen:
Gjutarbete i motljus. Bild: Byggfirma K Roos AB
Vi på Energy Building tycker det varit ett mycket trevligt projekt att vara del av.